Din indkøbskurv bliver tømt, hvis du skifter land. Ønsker du at skifte land?

Grand Prix placed in Fotografiska in Sweden
Designet af Space Copenhagen

FOTOGRAFISKA

Stockholm, Sverige

HUNDREDER AF DETALJER GEMT VÆK I DISKRET ÆSTETIK

De originale bærende trækonstruktioner i det gamle toldhus ved Stockholms havn træder tydeligt frem i hele bygningen. Ferdinand Bobergs smukke industribygning rummer i dag et af verdens vigtigste museer for moderne fotografi og har 15-20 udstillinger om året. Den førsteklasses café og restaurant øverst i bygningen tiltrækker alle slags mennesker.

Den originale treetagers 1910-bygning står velbevaret i attraktivt mursten-art nouveau-stil. Indenfor knytter de bærende træbjælker an til bygningens historie. De er iøjnefaldende i deres styrke og kraft. Når man går gennem bygningen, passerer man et udstillingsareal, der er holdt i bløde afdæmpede toner, og hvor det ene rum er let forskelligt fra det andet. Det er enkelt og varmt, og de underfundigt skiftende baggrundskulører skifter diskret hele vejen gennem det 5.500 m2 store museum uden nogensinde at overdøve de udstillede kunstværker. 

Den øverste etage er det designmæssige klimaks, både æstetisk og funktionelt. Der er plads til det hele: først en uformel foyer, hvor man kan bevæge sig frit omkring, fordøje oplevelserne og slappe af uden nødvendigvis at skulle købe noget. Der er også skaffet plads til en café og til slut en restaurant. Her har man et håndgribeligt bevis på, at der er substans i museets ædle ambition: kunstneriske oplevelser - "for enhver!" 

På øverste etage bliver forholdet mellem udstilling og rum vendt om. Gennem vinduerne i facaden ser man ud i den smukke stockholmske skærgård, mens de mørke trægulve og møblerne i rummet danner en fredfyldt, rolig baggrund. Det føles blødt og lindrende. Formerne er afrundede, og alle farvetoner er holdt inden for det samme spektrum. Der er intet, der forstyrrer udsigten. 
I restauranten kulminerer arkitektens ambitioner. Så snart man begynder at lægge mærke til detaljerne, kommer der noget nyt frem - præcis som hvis man står og betragter et fotografisk mesterværk. Stolene er anderledes. Betrækkene er forskellige. Overalt synes det, som om der sker noget nyt, iagttagerens øjne åbnes umærkeligt for nye fortællinger om former, materialer, lys og skygge. Midt i alt dette bløde, afrundede design er der noget, der står i direkte kontrast: Grand Prix ™ -stolen rager op over bordets kant med en subtil skarphed mellem de andre stole og giver rummet karakter, en snert af dynamik, en følelse af spænding.

 

Sted: Stockholm, Sverige 
Projekt afsluttet: 2014
Indretningsarkitekt: Space Copenhagen
Kategori: Kultur
Områder: Restaurant
Produkter: Grand Prix™

Fotografiska facade in Stockholm
Grand Prix chair in the foodhall of Fotografiska
Fotografiska Foodhall in Stockholm with Grand Prix Chair designed by Arne Jacobsen
Fotografiska Stockholm