Din indkøbskurv bliver tømt, hvis du skifter land. Ønsker du at skifte land?

Designet af Pir II

NINA

Trondheim, Norge

FORMET AF LANDSKABET

Som en lysning, der stråler mellem træerne. ”I begyndelsen frygtede vi nok at blive kritiseret for at gøre for meget væsen af os,” siger konsulent Erik Sandnes om designet af hovedkontoret for det norske naturforskningsinstitut NINA, som blev taget i brug i 2013. I dag opsøger besøgende udefra byggeriet for at få inspiration til andre projekter, mens de lokale besøger instituttet for at spise i kantinen.

Da den private fond ”Norsk institutt for naturforskning” (NINA) udskrev en arkitektkonkurrence om et nyt hovedkontor, var det med ønsket om et markant og moderne byggeri med et klart og positivt arkitektonisk udtryk. Det skulle referere til NINAs kerneområde: naturforskning. Norske Pir II tegnede den løsning, der i dag tiltrækker mange gæster ud over de ansatte.

FORMET AF DET NORSKE LANDSKAB

Bygningen hviler på en betonsokkel, der minder om en gletsjer. Her finder man bygningens fællesfaciliteter: reception, kantine og mødelokale. Over soklen rejser bygningens fire øvrige etager sig med træfacader og glaspartier i en varieret rytme, der får bygningen til at fremstå levende, let og fuld af dagslys, men samtidig solid og robust – som et lysning, der stråler i skoven.

MØDET MELLEM MENNESKER

Videndeling og ideudvikling sker i mødet mellem mennesker. Dette møde er så central en del af byggeriets koncept, at ejeren, NINA, skilte udviklingen af fællesfaciliteterne ud som et selvstændigt projekt, som Pir II også stod i spidsen for.

Arkitekterne gik ikke på kompromis med kvaliteten i deres forslag, og NINA bakkede den høje standard op. ”Lidt tøvende til at begynde med. Men i dag er vi slet ikke i tvivl om, at det har været det hele værd,” siger Sandnes. Arbejdsmiljøvurderingerne er i top. Den bløde akustik, den lette stemning, lysindfaldet og fornemmelsen af naturens materialer skaber et enestående arbejdsmiljø. 

KVALITET OG ENKELHED FREMHÆVER TRÆETS KARAKTER

Kantinen er kommet til at spille en helt særlig rolle. Gulvet er en enkel, ren flad af hvid corian. Effekten forstærkes af de kridhvide Myre-stole, hvis rene linjer og klassiske udtryk tilfører rummet en ro og en lethed, der er næsten poetisk. Det minimalistiske udtryk fremhæver de høje træpaneler, der bringer naturen helt ind i rummet med deres varme, organiske strukturer. ”Det giver positiv PR-værdi, men frem for alt skaber det en arbejdsplads, hvor de ansatte virkelig trives med at være,” slutter Erik Sandnes.

Sted: Trondhjem Norge
Projekt afsluttet: 2013
Arkitekt: Pir II
Kategori: Uddannelse
Områder: Kantine, kontorer
Produkter: Ant™