Din indkøbskurv bliver tømt, hvis du skifter land. Ønsker du at skifte land?

Space™ chair by Fritz Hansen located in the office of Deloitte
Designet af Snöhetta and iArk

DELOITTE

Oslo, Norge

DET AKTIVITETSBASEREDE KONTORMILJØ

Da Deloitte flyttede ind i sit nye norske hovedkontor i december 2013, en unik bygning i Oslos Bjørvika-kvarter, der er tegnet af de verdensberømte arkitekter Snøhetta, var det med en målsætning om få omdanne et traditionelt, opdelt kontormiljø til en 100 % aktivitetsbaseret arbejdsplads. Ud med de små cellekontorer, de faste siddepladser, de stationære computere og alle papirerne. Men hvordan gør man det? Vi satte os ned sammen med Louise Lojdquist, der arbejder som konsulent hos Deloitte, og var med i den projektgruppe, der var ansvarlig for at gennemføre forvandlingen.

Vi kan forstå, at I er flyttet ind i det nye hovedkontor i Oslo og hermed er overgået fra et mere traditionelt kontormiljø til en ny arbejdskultur. Hvordan gik det til?

“Vi ville gerne udnytte den planlagte flytning som katalysator for forandring og virksomhedsudvikling. Visionen for vores nye bygning har været at sætte en ‘ny standard for interaktion’ og at skabe en arbejdsdag og en arbejdsplads, der kan fungere langt ud i fremtiden. For os var løsningen et aktivitetsbaseret kontormiljø.

Vi ønskede at etablere både formelle og uformelle mødesteder. Som leverandør af mange forskellige professionelle serviceydelser lægger vi stor vægt på at skabe forudsætninger for, at vi kan samarbejde bredt, med tæt dialog på tværs af alle vores fagområder. Det nye Deloitte-hus muliggør en mere dynamisk opgaveløsning og gør det lettere at håndtere komplekse og komplicerede problemer for vores kunder.”

Hvordan opstod ideen?

“Vi var meget inspirerede af Jonas Hurtigh Grabe fra Veldhoen + Company AB, en kendt fortaler for det aktivitetsbaserede kontor (fremtidens kontor), men vi har gjort det på vores egen måde. Vi har også fundet inspiration hos andre virksomheder, der er flyttet for nylig, og som var villige til at dele deres gode og dårlige erfaringer med os. Hele vejen igennem har vi haft et ønske om at finde løsninger, der præcist matcher vores arbejdsopgaver som konsulenter, revisorer og advokater. For os var det helt afgørende at sikre ubesværet vidensdeling, diskussion og samarbejde inden for de enkelte projekter, på tværs af fagområder, og vi indgik i et tæt samarbejde med indretningsteamet iArk om at skabe den optimale planløsning og finde møbler, der opfyldte vores behov i bygningens forskellige zoner.”

Hvordan blev medarbejderne inddraget?

“Vi har trukket på vores interne ekspertise i hele flytteprocessen. Vi har sørget for at have bred involvering fra dag et, og vi har brugt mange interne ressourcer. Nu høster vi gevinsten af denne inddragelse.

Repræsentanter fra alle arbejdsområder og støttefunktioner var med til at påvirke, hvordan vores nye hovedkontor skal fungere. Projektgruppen har været i tæt dialog med de enkelte forretningsområder for at afdække deres behov og krav med hensyn til møblering, indretning og tekniske løsninger. Det var afgørende, fordi de forskellige arbejdsområder kræver forskellige løsninger. Vi har imidlertid sikret os, at huset som helhed understøtter vores fælles vision om at sætte en ny standard for samarbejde.”

Hvad siger medarbejderne til deres nye kontormiljø?

“Der er en ny energi i hele virksomheden.”

Hvad er fordelene, og er der nogen ulemper?

“Nogle af de væsentligste fordele er øget vidensdeling, langt færre papirer, mere fysisk bevægelse og øget interaktion med kollegerne. Heroverfor har nogle af vores medarbejdere haft sværere ved at finde folk, mens andre har oplevet den øgede synlighed og tilgængelighed som en stressfaktor.”

Hvad siger kunderne til det?

“Det er vores erfaring, at Deloitte-huset er med til at styrke Deloittes position som en fremtidsorienteret virksomhed.”

Hvad er ledelsens vurdering?

“Igennem hele projektet har ledelsen haft en vision om at sætte en ny standard for interaktion og at fremme innovative løsninger. En velforankret ledelse er en afgørende succesfaktor i en strategisk forandringsproces som den, vi har været igennem. Vi siger: Hvis man altid gør det, man altid har gjort, så får man blot mere af det, man altid har fået.”

Kan I måle resultaterne af transformationen? Og i så fald, hvordan?

“Målet var, at ingen af projektfaserne fik negativ indvirkning på vores produktion. Det mål har vi nået. Derudover er der i dag et bedre flow mellem medarbejdere og ledelse. Et bedre flow af kommunikation og information. Øget vidensdeling. Kortere afstande og kortere svartider. Mere stolthed over organisationen. Og så er det rarere, renere og papirløst.

Vi har også lagt mærke til, at der her hos Deloitte i København er mange smukke Æg og Svanen stole – hvorfor har I valgt møbler fra Fritz Hansen?

“I det aktivitetsbaserede kontormiljø er det vigtigt at sørge for, at der er plads til at arbejde både individuelt og i samspil med andre. Vi faldt pladask for Ro stolen, fordi den er perfekt, både når man har ønsker fred og ro, og når man har brug for at drøfte et problem over en kop kaffe.” 

Sted: Oslo, Norge
Projekt afsluttet: 2014
Arkitekt: Snøhetta
Indretningsarkitekt:  iArk
Kategori: Virksomhed
Områder: Break out areas, Lounge, Reception
Produkter: Ro™, Little Friend™, Space™, Space™ bord